Bővítené az együttműködést a Debreceni Egyetemmel az ománi nagykövet

Bővítené az együttműködést a Debreceni Egyetemmel az ománi nagykövet

Egyetem

A Debreceni Egyetem képzési portfóliójával, széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerével ismerkedett az Ománi Szultánság magyarországi nagykövete az intézményben tett keddi látogatásán.

Malallah Albalushi az ománi hallgatók számának növelési lehetőségéről is érdeklődött a Szilvássy Zoltán rektorral folytatott megbeszélésén.

A debreceni felsőoktatás történetét, az egyetem képzési és mobilitási rendszerét, egyedülálló infrastruktúráját, valamint egyre bővülő nemzetközi kapcsolatrendszerét Szilvássy Zoltán rektor és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató mutatta be az Ománi Szultánság Magyarországi Nagykövetségéről érkezett delegáció tagjainak.

A Stipendium Hungaricum-ösztöndíjrendszer révén jelenleg 38 ománi hallgató tanul Magyarországon, közülük 11-en a Debreceni Egyetemen, legnagyobb számban a Műszaki, az Egészségtudományi, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar különböző képzésein. A diplomata többek között agrár- és orvostudományi, valamint informatikai, kiberbiztonságot és mesterséges intelligenciát érintő területeken szorgalmazta a létszám bővítését.

Egyetemünkön működik Konfuciusz Intézet a kínai kultúra és kapcsolatrendszer jegyében, Orosz Kulturális és Nyelvi Központ az orosz hagyományok és hallgatók számára, valamint éppen most alakítunk ki egy kulturális és közösségi pontot, egy úgynevezett Türk Sarkot az üzbég, kirgiz, kazah, azeri és török diákjainknak. A jövőben elképzelhető, hogy hasonlót az arab országok itt tanuló hallgatóinak is létrehoznánk majd

– sorolta Szilvássy Zoltán rektor.

Malallah Albalushi és Szilvássy Zoltán az egyeztetés folytatásáról állapodott meg a keddi megbeszélés zárásaként – olvasható az egyetem honlapján.

Liu Shaoang Kínából népszerűsíti a Debreceni Egyetemet